Analiza wyników ankiety "Gotowanie oraz fakty i mity kuchenne."

Czy lubisz gotować?
Kto nauczył Cię gotować?
Jak często gotujesz?
Zazwyczaj gotuję:
Z kim zdarza Ci się wspólnie gotować?
Jaką obróbkę termiczną najczęściej stosujesz w swojej kuchni?
Jak lubisz przyprawiać dania? 
Skąd najczęściej czerpiesz przepisy na dania?
Ile ​​​​​​​zajmuje Ci zazwyczaj jednorazowe gotowanie?
Czy gotując zwracasz uwagę na zasady zdrowego odżywania?
Najbardziej lubię przyrządzać?
Jaką kuchnie zazwyczaj przyrządzasz?
A która kuchnia według Ciebie jest najsmaczniejsza? 
Czy gotowanie bywa dla Ciebie stresujące? 
Z czego wynika najczęściej stres związany z gotowaniem?
Jak często jadasz na mieście?
Jadam na mieście kiedy:
Lepiej gotują według Ciebie:
Jak oceniasz swoje zdolności kulinarne w skali od 1 do 5.
Jaka jest Twoim zdaniem największa zaleta gotowania w domu? 
Ziemniak może uratować przesoloną zupę lub gulasz...
MIT Zbyt proste, aby było prawdziwe. Ziemniaki nie są niestety aż tak chłonne, nie ma też powodu, dla którego miałyby ściągać sól z potrawy. Wciąż jednak jest nadzieja dla tych, którym zdarzyło się sypnąć soli nieco zbyt hojną ręką: niewielki dodatek cukru lub octu jest w stanie do pewnego stopnia zniwelować wrażenie przesolenia, dostarczając kubkom smakowym konkurencyjnych doznań. Wiedziałeś/aś o tym?
Gotowanie w mikrofalówce może być niebezpieczne dla zdrowia...
 FAKT Mikrofale nie podgrzewają wystarczająco równomiernie, by ugotować wszystkie produkty. Może to być niebezpieczne w przypadku surowego mięsa i zbyt krótkiego czasu ogrzewania –  wówczas mogą pozostać szkodliwe bakterie. Jedzenie niedogotowanego mięsa może się skończyć zatruciem pokarmowym. Ciekawe informacje?
Gotowane warzywa tracą wszystkie składniki odżywcze...
MIT Istotne dla zdrowia związki mineralne pozostają albo w warzywach, albo w wodzie. Wszystkie warzywa, przegotowane czy też nie, pozostają dobrym źródłem błonnika. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Trudne pytanie?
Chleb robi się czerstwy bo schnie...
MIT Nawet w potocznym określeniu czerstwego chleba mówimy: suchy chleb. Jednak tak w chlebie który staje się czerstwy i twardy, zachodzi odwrotne zjawisko. Wchłonął on wilgoć z otoczenia, powodując, że zawarta w nim skrobia uległa krystalizacji. Stąd twardość i poczucie kruchości. Podobała Ci się ta ankieta?
Gotowanie w garnku bez pokrywki wydłuża czas gotowania...
FAKT Gotowanie w zwykłym garnku bez pokrywki powoduje wydłużenie się czasu gotowania potraw czyli automatycznie marnujemy swój czas i energię. Analogicznie gotowanie w zwykłym garnku z pokrywką przyspiesza czas gotowania, natomiast gotowanie w szybkowarze pod ciśnieniem jest najlepszym rozwiązaniem jeżeli chcemy maksymalnie zaoszczędzić czas i energię. Oceń ankiete w skali od 1 do 5.
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa?  
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?

Nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką cookies . Korzystanie z tych plików jest niezbędne w celu poprawnego działania naszej strony, dlatego aby móc korzystać z naszego serwisu prosimy Cię o ich akceptacje. Więcej informacji na temat przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności

Akceptuję