Znajdujesz się w przeglądzie wyników na żywo

Nazwa badania: Gotowanie oraz fakty i mity kuchenne.


Czy lubisz gotować?

N = 514


Kto nauczył Cię gotować?

N = 514


Jak często gotujesz?

N = 515


Zazwyczaj gotuję:

N = 513


Z kim zdarza Ci się wspólnie gotować?

N = 481


Jaką obróbkę termiczną najczęściej stosujesz w swojej kuchni?

N = 510

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5
Zdjęcie 6


Jak lubisz przyprawiać dania?

N = 512


Skąd najczęściej czerpiesz przepisy na dania?

N = 513


Ile zajmuje Ci zazwyczaj jednorazowe gotowanie?

N = 512


Czy gotując zwracasz uwagę na zasady zdrowego odżywania?

N = 512


Najbardziej lubię przyrządzać?

N = 514

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5


Jaką kuchnie zazwyczaj przyrządzasz?

N = 476


A którakuchnia według Ciebie jest najsmaczniejsza?

N = 469


Czy gotowanie bywa dla Ciebie stresujące?

N = 512


Z czego wynika najczęściej stres związany z gotowaniem?

N = 513


Jak często jadasz na mieście?

N = 512


Jadam na mieście kiedy:

N = 510


Lepiej gotują według Ciebie:

N = 512


Jak oceniasz swoje zdolności kulinarne w skali od 1 do 5.

N = 513


Jaka jest Twoim zdaniem największa zaleta gotowania w domu?

N = 512


Ziemniak może uratować przesoloną zupę lub gulasz...

N = 511

Brak wykresu dla pytania:


MIT
Zbyt proste, aby było prawdziwe. Ziemniaki nie są niestety aż tak chłonne, nie ma też powodu, dla którego miałyby ściągać sól z potrawy.
Wciąż jednak jest nadzieja dla tych, którym zdarzyło się sypnąć soli nieco zbyt hojną ręką: niewielki dodatek cukru lub octu jest w stanie do pewnego stopnia zniwelować wrażenie przesolenia, dostarczając kubkom smakowym konkurencyjnych doznań.


Gotowanie w mikrofalówce może być niebezpieczne dla zdrowia...

N = 513

Brak wykresu dla pytania:


FAKT
Mikrofale nie podgrzewają wystarczająco równomiernie, by ugotować wszystkie produkty. Może to być niebezpieczne w przypadku surowego mięsa i zbyt krótkiego czasu ogrzewania – wówczas mogą pozostać szkodliwe bakterie. Jedzenie niedogotowanego mięsamoże się skończyć zatruciem pokarmowym.


Gotowane warzywa tracą wszystkie składniki odżywcze...

N = 511

Brak wykresu dla pytania:


MIT
Istotne dla zdrowia związki mineralne pozostają albo w warzywach, albo w wodzie. Wszystkie warzywa, przegotowane czy też nie, pozostają dobrym źródłem błonnika. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.


Chleb robi się czerstwy bo schnie...

N = 511

Brak wykresu dla pytania:


MIT
Nawet w potocznym określeniu czerstwego chleba mówimy: suchy chleb. Jednak tak w chlebie który staje się czerstwy i twardy, zachodzi odwrotne zjawisko. Wchłonął on wilgoć z otoczenia, powodując, że zawarta w nim skrobia uległa krystalizacji. Stąd twardość i poczucie kruchości.


Gotowanie w garnku bez pokrywki wydłuża czas gotowania...

N = 513

Brak wykresu dla pytania:


FAKT
Gotowanie w zwykłym garnku bez pokrywki powoduje wydłużenie się czasu gotowania potraw czyli automatycznie marnujemy swój czas i energię. Analogicznie gotowanie w zwykłym garnku z pokrywką przyspiesza czas gotowania, natomiast gotowanie w szybkowarze pod ciśnieniem jest najlepszym rozwiązaniem jeżeli chcemy maksymalnie zaoszczędzić czas i energię.


Jak często korzystasz z internetu?

N = 511


Jakie masz wykształcenie?

N = 511


Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa?

N = 511


Wybierz płeć:

N = 513

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2


Ile masz lat?

N = 514

 


W jakim województwie mieszkasz?

N = 515