Znajdujesz się w przeglądzie wyników na żywo

Nazwa badania: Ankieta na temat napojów.

Brak wykresu dla pytania:

Ankieta na temat napojów.

Do czego służą te kieliszki?

N = 630

Brak wykresu dla pytania:

Do szampana.

Wąski kieliszek minimalizuje pole powierzchni styku płynu z powietrzem. Dzięki temu dwutlenek węgla wydziela się wolniej, a szampan dłużej zachowuje swój smak.

W którym roku została opracowana receptura Coca-Coli?

N = 632

Brak wykresu dla pytania:
1886 r.
Coca-Cola – marka napoju gazowanego przedsiębiorstwa The Coca-Cola Company. Receptura napoju została opracowana w 1886 roku przez J.S. Pembertona, farmaceutę z Atlanty i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek na świecie.

Vin Mariani to wino opracowane w 1863 roku przez francuskiego chemika Angelo Marianiego.

Charakteryzowało się dodatkiem pewnego składnika.

Jakiego?

N = 628

Brak wykresu dla pytania:

Kokainy.

Vin Mariani robiono z wina Bordeaux z dodatkiem liści koki, które pod wpływem alkoholu uwalniały kokainę. Trunek ten był popularny wśród premierów, artystów, papieży oraz na dworze królowej Wiktorii. Papież Leon XIII nagrodził wino watykańskim złotym medalem oraz pojawił się na plakacie popierającym picie Vin Mariani.

Skąd pochodzi nazwa kawy ''cappuccino''?

N = 626

Brak wykresu dla pytania:
Nazwy zakonu kapucynów.
Nazwa “cappuccino” pochodzi od zakonu kapucynów - wygląda bowiem jak kaptur ich brązowego habitu. Austriacki odpowiednik cappuccino to właśnie “kapucyn”.

Co nadaje charakterystyczny smak ginu?

N = 627

Brak wykresu dla pytania:
Szyszki jałowca.
Gin powstał jako ziołowy medykament leczniczy prawdopodobnie już w średniowieczu. Popularnym trunkiem stał się w XVII wieku w Niderlandach.

Jaka jest różnica między Coca-Colą sprzedawaną w USA, a tą w Unii Europejskiej?

N = 625

Brak wykresu dla pytania:

Cukier.

W Stanach Zjednoczonych Coca-Cola używa do słodzenia syropu glukozowo-fruktozowego (wytwarzanego z kukurydzy), podczas gdy w Europie - sacharozy uzyskiwanej z buraków cukrowych.

Który popularny napój służył jako lekarstwo o istotnym znaczeniu medycznym?

N = 626

Brak wykresu dla pytania:

Tonik.

Gorzki smak toniku pochodzi od rozpuszczonej w nim chininy, lekarstwa na malarię. Pierwotnie tonik został wprowadzony do picia w koloniach brytyjskich jako środek zapobiegawczy przed tą bardzo niebezpieczną chorobą - był wtedy dużo bardziej gorzki i mniej słodki, niż obecnie. Dziś tonik nie służy już profilaktyce malarii i czasami nie posiada w ogóle chininy, zastępywanej innymi substancjami o gorzkim smaku.

Filiżanka kawy z ekspresu przelewowego zawiera ok. 115 mg kofeiny.

Ile kofeiny stanowi dawkę śmiertelną?

N = 625

Brak wykresu dla pytania:
5-10 gramów.
Filiżanka kawy z ekspresu przelewowego zawiera 115 mg kofeiny, natomiast napoje energetyczne do 240 mg. Ale dopiero dawka 5-10 g może doprowadzić do zatrucia niebezpiecznego dla życia.

W którym państwie swoje korzenie ma słynny napój energetyczny Red Bull?

N = 626

Brak wykresu dla pytania:
Tajlandia.
Założyciel Red Bulla Dietrich Mateschitz podczas podróży do Tajlandii kupił napój energetyczny o nazwie "Krating Daeng" (Czerwony bizon). Był on produkowany przez firmę TC Pharmaceutical założoną w 1962 r. przez tajskiego przedsiębiorcę Chaleo Yoovidhya. Mateschitz postanowił ściągnąć napój do Europy jednak zmienił nazwę na "Czerwony byk" (byk to jego znak zodiaku). W 1984 r. Mateschitz założył wraz z Yoovidhya w Austrii słynną dziś firmę Red Bull GmbH.

Narodowym napojem Peru jest... ?

N = 625

Brak wykresu dla pytania:
Inca Kola.
Napój bezalkoholowy Inca Kolę wprowadzono w 1935 roku na rynek peruwiański. Lansowano go jako napój narodowy, umieszczając ikonę Inki na etykiecie. W połowie lat 40. XX wieku Inca Kola była już liderem rynku w Limie i stale zwiększała sprzedaż, osiągając w 1970 roku poziom 38% udziału w rynku napojów gazowanych w Peru. Jako ciekawostka; napój ten nie smakuje obcokrajowcom.

Z czego jest wytwarzany likier Curacao?

N = 625

Brak wykresu dla pytania:
Z pomarańczy.
Curaçao jest wy­twa­rza­ne ze skórek gorz­kich po­ma­rań­czy (Citrus au­ran­tiu­m). Nazwa likieru wywodzi się od wyspy Curaçao u wy­brze­ży We­ne­zu­eli, na której w prze­szło­ści upra­wia­no gatunek tej po­ma­rań­czy. Pomarańcza gorzka ze względu na swój smak ma także właściwości lecznicze i jest wykorzystywana w medycynie jako środek poprawiający trawienie poprzez zwiększanie wydzielania soku żołądkowego.

Napój alkoholowy wytwarzany przez Indian z rejonu Andów z przeżutej kukurydzy to?

N = 624

Brak wykresu dla pytania:

Chicha.

Chicha to rodzaj napoju alkoholowego wyrabianego przez Indian z rejonu Andów, który istniał już w czasach imperium Inków. Jest wytwarzany ze specjalnego gatunku kukurydzy (tzw. chicha de jora). Ma blady słomkowy kolor i kwaśny posmak przypominający lekkie wino jabłkowe - cydr. Ziarna bogate w skrobię są żute aż do uzyskania konsystencji ciasta i poddane działaniu amylazy ślinowej. Wtedy dodaje się zakwas i rozpoczyna się fermentacja.

Skąd bierze swą nazwę portugalskie Vinho verde (zielone wino)?

N = 625

Brak wykresu dla pytania:
Od młodości i świeżości.
Określenie zielone wino (vinho verde) dotyczy młodości i świeżości wina produkowanego z gron zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, by uniknąć kaprysów pogody a nie koloru, bowiem w ramach apelacji produkuje się wina czerwone, białe i na niewielką skalę różowe. Większość z tych win należy pić, póki są świeże (9–18 miesięcy).

Jaki kolor powinno mieć wino używane w Eucharystii?

N = 623

Brak wykresu dla pytania:

Nie ma znaczenia.

Wino mszalne to wino używane w Eucharystii. Wg teologii katolickiej zachodzi podczas niej przemiana wina w krew Chrystusa. Kodeks prawa kanonicznego z 1983 podaje jedynie, że wino powinno być naturalne z owocu winnego, niezepsute i czyste, bez domieszek obcych substancji. W Kościele zachodnim preferuje się białe wino mszalne ze względu na pozostawianie plam przez czerwone wino na puryfikaterzu. Kościoły wschodnie preferują czerwone wino, które lepiej symbolizuje krew.

Co obowiązkowo zawiera napój zwany ''ostryga''?

N = 623

Brak wykresu dla pytania:
Żółtko kurze.
Ostryga; napój alkoholowy o niewielkiej zawartości alkoholu albo bezalkoholowy obowiązkowo zawierający żółtko jaja kurzego „ostryga”, stosowany jako środek na kaca. W krajach anglojęzycznych popularna jest ostryga preriowa (ang. prairie oyster), zaś w Polsce międzywojennej znana była ostryga polska. W wersji bezalkoholowej, nazywana jest „dziewiczą ostrygą prerii”
(ang. virgin prairie oyster).