Znajdujesz się w przeglądzie wyników na żywo

Nazwa badania: Ankieta na temat warzyw.

Brak wykresu dla pytania:

Ankieta na temat warzyw.

Po zjedzeniu bardzo ostrej papryki czym najlepiej osłabić ''efekt pieczenia''?

N = 724

Brak wykresu dla pytania:

Mleko.

Kapsyicyna zawarta w ostrych paprykach najszybciej rozpuszcza się w tłuszczu zawartym w mleku.

Warzywo na zdjęciu to:

N = 720

Brak wykresu dla pytania:
Karczoch.
Karczoch smakuje jak szparagi i wygląda jak oset .
Częścią jadalną rośliny są zgrubiałe, mięsiste dna kwiatowe i dolne partie listków okrywy koszyczka, tzw. serce karczocha. Z karczochów produkuje się preparaty lecznicze. W kuchni spożywane po uprzednim ugotowaniu, usmażeniu lub pieczeniu.Karczoch jest uważany za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych.

Skąd do Polski trafiła marchew?

N = 724

Brak wykresu dla pytania:
Z Włoch.
Na początku XVI wieku na polskich stołach pojawiło się wiele nieznanych wcześniej warzyw: marchew, pomidory, kalafior, karczochy, fasola szparagowa, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak. Wszystkie one zostały sprowadzone z Włoch za sprawą królowej Bony i zbiorczo nazwane włoszczyzną.

Jakie warzywo jest narodowym symbolem Walii?

N = 718

Brak wykresu dla pytania:

Por.

Wiele legend krąży na temat tego, jak por stał się narodowym symbolem Walii. Jedna z nich głosi, że Święty Dawid, patron Walii doradził wojownikom, przygotowującym się do bitwy z Saksonami, aby wpięli pory w nakrycia głowy. Dzięki temu odróżnią przyjaciół od wrogów. Tak też zrobiono i bitwa zakończyła się zwycięstwem. Według innej wersji, rzecz wydarzyła się podczas bitwy z wojskami Henryka V pod Agincourt w 1415 roku. Tak czy inaczej, do dziś kultywuje się zwyczaj przystrajania ubrań porami podczas Dnia Świętego Dawida.

Czy łączenie w jednej surówce pomidora i ogórka przyczynia się do zmniejszenia zawartości witamin w potrawie?

N = 719

Brak wykresu dla pytania:
Tak, ale dotyczy to tylko witaminy C.
Świeże ogórki zawierają duże ilości enzymu askorbinazy, który rozkłada witaminę C (kwas askorbinowy) zawartą w pomidorach, ale także w innych owocach czy warzywach. Działanie askorbinazy zostaje zneutralizowane w kwaśnym środowisku, dlatego surówki z ogórkiem należy skrapiać sokiem z cytryny lub octem winnym.

Co oznacza dosłownie nazwa kalafior?

N = 718

Brak wykresu dla pytania:

Kwiat kapusty.

W wielu europejskich językach znaczy to samo, choć różni się formą już to z łac. caulis - kapusta i flor - kwiat, już rodzimą. Porównaj niemieckie blumenkohl, czy rosyjskie цветна́я капу́ста (czyt. cwietnaja kapusta) - dosłownie kwiatowa kapusta.

Z czego produkowany jest Cynar, włoski aperitif?

N = 718

Brak wykresu dla pytania:
Z karczochów.
Nazwa napoju pochodzi od łacińskiego określenia Cynara- Scolymus, co znaczy karczoch. Alkohol jest produkowany od początku lat 50. XX w. W jego skład wchodzą ekstrakty z roślin i alkoholu oraz sok z karczocha.

Co to za warzywo?

N = 715

Brak wykresu dla pytania:
Pandan górski.
Pandan górski, pochutnik górski pochodzenie: Moluki i Nowa Gwinea. Oleiste nasiona są jadalne, spożywane zazwyczaj po ugotowaniu.

Jak nazywa się roślina, której nazwa naukowa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego ''małe drzwi, drzwiczki''?

N = 717

Brak wykresu dla pytania:

Portulaka.

Nazwa naukowa portulaka pochodzi od łacińskiego słowa portula oznaczającego "małe drzwi, drzwiczki" w nawiązaniu do wieczka torebki (owocu). Gatunkiem uprawianym dawniej (w starożytności i średniowieczu) jako warzywo jest portulaka pospolita (w Polsce rośnie dziko). Współcześnie rzadko jest wykorzystywana, głównie w krajach Benelux u i Francji, gdzie spożywana jest na surowo w sałatkach lub przyrządzana jest tak jak szpinak warzywny.

Czego gatunkiem jest szczypiorek?

N = 715

Brak wykresu dla pytania:

Czosnku.

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem lub szczypiorem, to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Szczypiorek jest pożądany na grządkach nie tylko ze względu na swe walory użytkowe w kuchni, ale również ze względu na odstraszanie owadów, w tym szkodników upraw.

Jak nazywa się to warzywo?

N = 715

Brak wykresu dla pytania:
Cyklanteria.
Cyklantera, znana też pod nazwą caigua, achocha lub dziki ogórek, jest rośliną z rodziny dyniowatych. To pnącze w stanie naturalnym występuje głównie w górskich obszarach Ameryki Południowej, rzadziej rośnie w Azji Południowej czy Afryce. Pnącze osiągać dł. nawet do 5 m. Zielone owoce osiągają do 23 cm długości. Owoce, szczególnie młode, w smaku podobne są do ogórków, a starsze – gotowane czy marynowane – do złudzenia przypominają paprykę. Z tego powodu, niektórzy określają tę roślinę jako ogórek i papryka w jednym.

Co jest głównym źródłem witaminy C dla statystycznego Polaka?

N = 714

Brak wykresu dla pytania:

Ziemniaki.

W 100 g ziemniaków znajduje się do 16 mg witaminy C. Jest to całkiem sporo, i choć mniej niż np. w cytrynie (50 mg), to jednak ze względu na masowe spożycie ziemniaków, to właśnie one dostarczają nam jej najwięcej. Szacuje się, że 37% spożywanej witaminy C pochodzi z ziemniaków.

Która roślina należy do rodziny kapustowatych?

N = 716

Brak wykresu dla pytania:

Rzepak.

Rzepak podobnie jak kapusta biała, czerwona, kalarepa należą do rodziny kapustowatych, rząd kapustowce.

Jaki kolor kwiecia posiada kwitnący ogórek?

N = 716

Brak wykresu dla pytania:

Żółty.

Ogórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Pochodzi ze Środkowej Azji. Należą do niego co najmniej 52 gatunki, zakwita na żółto. Najlepiej wzrasta wsparty o tyczki.

Jak brzmi botaniczna nazwa cebuli?

N = 714

Brak wykresu dla pytania:
Czosnek cebula.
Cebula, podobnie jak por, szczypiorek i szalotka, należy do rodzaju czosnek.