Analiza wyników ankiety "Ciekawostki o dzikich kotach"

  ​​​​​​ Czy drapieżne, dzikie koty są według Ciebie fascynujące?  
    Jakie gatunki drapieżnych kotów lubisz najbardziej?   
    Który gatunek jest najszybszym lądowym zwierzęciem na świecie?   
    Gepard   Najszybszym zwierzęciem lądowym jest oczywiście gepard. Na krótkich dystansach do 500 metrów potrafi rozpędzić się do 100-120 kilometrów na godzinę. Jego rekord w rozpędzeniu się do setki wynosi około 3 sekund. Gepard to drapieżny ssak z rodziny kotowatych, którego na wolności można spotkać przede wszystkim w Afryce (największą populację odnotowano w Botswanie). Ten gatunek drapieżnego kota nie potrafi ryczeć, jednak z łatwością wydają inne dźwięki, takie jak ćwierkanie, szczekanie, syczenie, mruczenie, miauczenie, a nawet rechotanie. Jest też jednym z nielicznych kotów, które nie potrafią chować pazurów. Gepard jest bardzo smukły i zgrabny, ma delikatną budowę ciała i niską wagę, wszystko to zapewnia mu błyskawiczne przyspieszenie. Podczas pościgu za ofiarą, liczba oddechów u geparda wzrasta z 60 to 150 na minutę. Dobrą przyczepność do podłoża zapewniają mu nie chowające się pazury. Podczas biegu pomaga mu również ogon, który działa jak ster i ułatwia mu wykonywanie ostrych zakrętów i zachodzenie ofiary.   
    Jaki podgatunek tygrysa jest największym drapieżnym kotem?   
    Tygrys syberyjski   Największy z podgatunków tygrysa azjatyckiego, drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych. Porównywalne rozmiary osiąga jedynie tygrys bengalski, zaś zbliżony wielkością tygrys kaspijski uznawany jest już za gatunek wymarły. Tygrys syberyjski to podgatunek o niskim poziomie zmienności genetycznej. Teren występowania tego kota to Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski na wschodnich krańcach Rosji a część osobników występuje na granicy rosyjsko-chińskiej, w dolnym biegu Amuru. Osobniki z tej drugiej populacji coraz częściej wkraczają na tereny północnych Chin oraz Korei Północnej.  Największy dziki kot zamieszkuje górskie, gęste lasy iglaste i mieszane w pobliżu rzek i potoków. Tygrys syberyjski słynie z pięknego, czerwono-brązowego lub rdzawo-żółtego futra z poprzecznymi pasami czerni lub ciemnego brązu.  Długość ciała waha się między 150, a 208 cm, wysokość w kłębie 90-106 cm, natomiast waga ciała może wynieść nawet od 200 do 300 kg. Tygrysy te polują na duże ssaki, głównie dziki i jelenie, atakuje również bydło domowe. Ciąża u tych kotowatych trwa trzy i pół miesiąca, rodzą się 2–3 młode, a średnia długość życia wykosi ok. 15 lat.   
    Po czym można rozpoznać wiek lwa?  
    Wiek lwa można rozpoznać po kolorze jego grzywy. Zazwyczaj im ciemniejsza grzywa, tym starszy jest lew. Posiadanie bujnej, długiej i gęstej grzywy to oznaka dojrzałości płciowej u lwów. Ma to duże znaczenie podczas okresu godowego i szukania partnerki. Samice lwów chętniej wybierają osobniki z ciemniejszymi, ale dalej bujnymi grzywami. Są one bowiem cechą rozpoznawalną dorosłych, doświadczonych osobników, a więc stanowiących lepszy wybór dla lwic. Ciekawym jest też fakt, iż u wykastrowanych osobników grzywa przestaje się rozwijać, a nawet może całkiem zaniknąć.    
    Czarna pantera to określenie dzikiego kota dotkniętego tzw. melanizmem, który może wystąpić u kilku różnych gatunków. Nie jest to odrębny gatunek kotowatych.    Fakt czy mit?  
    Fakt   Czarna pantera to wielki kot z tak zwanym melanizmem, czyli mutacją genetyczną, będącą efektem nadmiernej produkcji melaniny. Kot z tą właściwością ma bardzo ciemne futro, które jednak nie zawsze musi być całkowicie czarne. Na sierści kotów melanistycznych widać niekiedy blade zarysy cętek. Zauważono, że cecha ta występuje częściej u samców i to w dodatku takich, które zamieszkują w gęstwinach lasów i dżungli. Najczęstsze gatunki kotów, których dotyka melanizm to kotowate z rodziny Panthera np. lampart czy jaguar, ale może wystąpić również u innych wielkich kotów.   
    Czy wiesz jaki drapieżny kot potrafi naśladować dźwięki swoich potencjalnych ofiar?   
    Margaj   Margaj, zwany też ocelotem nadrzewnym to nieduży kot żyjący w Amazonii, nieco podobny do ocelota, tyle że od niego mniejszy, ma on kilka niezwykłych umiejętności. Tym, co go wyróżnia na tle innych polujących ssaków, jest niezwykle rzadka umiejętność naśladowania dźwięków, wydawanych przez potencjalne ofiary tzw. agresywna mimikra dźwiękowa. Margaje potrafią naśladować odgłosy małp z gatunku tamaryny dwuczubej, aby zwabić je, a następnie upolować. Kolejną ciekawą umiejętnością tego kota jest zdolność schodzenia z drzewa głowa w dół, margaj jest jedynym kotowatym, który to potrafi. Ocelot nadrzewny jest również najlepszym drzewołazem wśród kotów - jest w stanie przeskoczyć z gałęzi na gałąź oddaloną nawet o 4 metry. Do tego nie sprawia mu problemu zawiśnięcie na konarze za pomocą jednej łapy, balansując przy tym ogonem i świetnie utrzymując równowagę.   
    Ciekawostki  Pantera śnieżna (inaczej irbis śnieżny), to najpotężniejszy drapieżnik skalistych gór Ałtaju. Ten charyzmatyczny dziki kot należy jednocześnie do najbardziej tajemniczych i nieuchwytnych, a w związku z tym także najsłabiej poznanych gatunków zwierząt. Zaobserwowanie pantery w jej naturalnym środowisku jest bardzo trudne, dlatego często bywa przez lokalne społeczności nazywana Duchem Gór.  Każda pantera śnieżna ma unikalny wzór na futrze, który jest, niczym odciski palców u człowiek. Jednak ten wspaniały dar jest jednocześnie dla irbisów przekleństwem. Jego wartość doceniano od wieków na całym świecie – także w Polsce (piękne futra ozdabiały zbroje naszej husarii). Inne części ciała irbisa wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie azjatyckiej do produkcji pseudomedykamentów. Dlatego do dziś te przepiękne zwierzęta padają ofiarą nielegalnego kłusownictwa. Niestety z tego względu irbis śnieżny jest gatunkiem narażonym na wymarcie.  Kolejnymi zagrożeniami dla tego gatunku są: utrata siedlisk spowodowana rozszerzaniem pastwisk, ubożenie ich naturalnego pokarmu, budowa dróg i nowych kopalni oraz zmiany klimatyczne. Na wolności żyje tylko 4 500-7 000 irbisów, w ogrodach zoologicznych 200. Gatunek znajduje się na liście Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody. Chroni go też CITES (Konwencja o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem).  W Polsce na rzecz uratowania tego wspaniałego gatunku działa min. polski oddział fundacji WWF.     Czy popierasz oraz w miarę swoich możliwości wspomagasz inicjatywy na rzecz zagrożonych gatunków, takich jak irbis śnieżny?   
    Jakie gatunki dzikich kotów występują w Polsce?  
    Żbiki i rysie Poza kotem domowym, ryś i żbik są jedynymi występującymi w Polsce przedstawicielami kotowatych.   Żbik przypomina burego kota domowego, jest jednak od niego dwa razy większy i masywniej zbudowany. Długość dorosłego osobnika wynosi 44–64 cm u samic i 52–67 cm u samców, długość ogona 25–32 cm u samic i 26–35 cm u samców, długość tylnej łapy 11–14 cm u samic i 12–15 cm u samców. Masa ciała dorosłych samców wynosi 6–10 kg, a samic 4–6 kg. Zróżnicowanie osobników męskich i żeńskich jest dość wyraźne – samce są większe od samic. Żbiki zamieszkują gęste lasy obszarów górskich. Najlepiej czują się na skraju kompleksów leśnych. Znajdują schronienie wśród drzew, a polują na terenach otwartych: łąkach, śródleśnych polanach, na polach. Szacuje się, że w Polsce we wschodniej części Karpat żyje nie więcej niż 200 żbików. Żbiki żywią się małymi ssakami, gryzoniami, ptakami, rybami, żabami, małymi sarnami, jelonkami i jagniętami, a czasem nawet polują na owady.   Ryś euroazjatycki, gatunek lądowego ssaka drapieżnego z rodziny kotowatych, największy z rysi. Występuje w Europie i Azji. Ryś jest też jednym z największych drapieżników Europy. W Polsce jest gatunkiem rzadkim i chronionym. Badaniem populacji rysia w Polsce zajmuje się Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk i Instytut Ochrony Przyrody PAN. Tylko nieliczne regiony Polski mogą poszczycić się obecnością rysia. Te niezwykle ulotne dzikie koty żyją w 2 regionach: w górach i na pogórzu - rysie karpackie oraz tzw. rysie nizinne w północno-wschodniej części kraju (Puszcza Białowieska, P. Knyszyńska, P. Augustowska, Mazury). W Polsce Północno-wschodniej rysi zostało już niezwykle mało. Przeprowadzone w 2015 r. tropienia wykazały, że może ich być niewiele więcej niż 40 osobników. Dorosłe rysie to samotniki, które łączą się w pary jedynie na czas godów. W naszej szerokości geograficznej pokarm rysia stanowią głównie sarny, a także większe ssaki kopytne – jelenie, młodociane łosie i dziki. Ważnym uzupełnieniem diety rysia są też mniejsze ssaki – zające, gryzonie (bobry, myszy) oraz ptaki.   
  Jaka jest Twoja ulubiona fikcyjna postać dzikiego kota z filmów animowanych?  
    Płeć  
    Wiek  
    Województwo  
    Podaj miejsce zamieszkania  

Nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką cookies . Korzystanie z tych plików jest niezbędne w celu poprawnego działania naszej strony, dlatego aby móc korzystać z naszego serwisu prosimy Cię o ich akceptacje. Więcej informacji na temat przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności

Akceptuję