Znajdujesz się w przeglądzie wyników na żywo

Nazwa badania: Odżywanie oraz fakty i mity z nim związane.


Na czym przede wszystkim Twoim zdaniem polega zdrowe odżywianie?

N = 430


Ile jesz posiłków dziennie?

N = 429


Czy jadasz regularnie posiłki?

N = 421


Co ile godzin spożywasz posiłek?

N = 429


Jakie produkty są podstawą Twojej diety? 

N = 494


Jaki rodzaj obróbki termicznej stosujesz najczęściej w swojej diecie?

N = 433


Jaki rodzaj tłuszczów używasz najczęściej do przygotowania potraw? 

N = 430


Ile płynów wypijasz w ciągu dnia?

N = 430


Jakie napoje najczęściej pijesz? 

 

N = 431


Czy zdarza Ci się wyjść z domu bez zjedzenia śniadania?

N = 432


Czy zdarza Ci się podjadać między posiłkami?

N = 429


Co podjadasz między posiłkami?

N = 429

Brak wykresu dla pytania:


Jak często jadasz niżej wymienione produkty?


Jak często jadasz produkty typu fast food?

N = 427


Jak często jadasz słodyczę?

N = 425


Jak często zdarza Ci się jeść posiłki razem z rodziną?

N = 425


Jak często podczas zakupów czytasz etykiety na produktach?

N = 427


Na co zwracasz największą uwagę przy wyborze produktów?

N = 428


Jak często uprawiasz aktywność fizyczną?

N = 426


Jaki według Ciebie jest Twój styl odżywania ?

N = 428

Popijanie w trakcie jedzenia jest niezdrowe...

N = 420

Brak wykresu dla pytania:


FAKT
Nie powinniśmy popijać w czasie jedzenia, gdyż proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej. Kęs pokarmowy jest trawiony przez enzymy. Picie wypłukuje te enzymy. Najlepiej pić 1/2 godz. przed posiłkiem lub 1/2 godz. po posiłku.

Ostatni posiłek najlepiej zjeść do godziny 19.00...

N = 421

Brak wykresu dla pytania:


MIT
Najlepsza pora na kolację to 2-3 godz. przed snem. Ostatni posiłek można więc jeść między 18.00-19.00, jeśli kładziemy się spać w miarę wcześnie. Jeśli zasypiamy po północy, spokojnie możemy coś zjeść jeszcze ok. 21:00. Jedząc bezpośrednio przed zaśnięciem obciążamy pęcherzyk żółciowy, wątrobę.

Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć...

N = 421

Brak wykresu dla pytania:


MIT
Opuszczanie posiłków powoduje znaczne spadki poziomu glukozy krwi. Sprawia to, że mamy tzw. napady wilczego głodu i w efekcie jemy dużo więcej niż powinniśmy. Ponadto w ten sposób spowalniamy nasz metabolizm – organizm robi zapasy, zamiast na bieżąco spalać posiłki. Prowadzi to do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Kilka mniejszych, zbilansowanych posiłków dziennie powoduje wykorzystywanie pożywienia na bieżące potrzeby organizmu. 

Należy ograniczać spożywanie soli...

N = 418

Brak wykresu dla pytania:


FAKT
Sód zawarty w soli kuchennej odgrywa ważną rolę w procesach zachodzących w naszym organizmie, ALE w nadmiarze szkodzi. Powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zatrzymywanie wody w organizmie, utrudnia odchudzanie. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać płaskiej łyżeczki do herbaty. Pamiętajmy, że sól znajdziemy w wielu produktach spożywczych – konserwy, wędliny, przyprawy typu kucharek (!), maggi, zupy w proszku, dania instant, kiszonki, sery. 

Posiłki należy celebrować...

N = 422

Brak wykresu dla pytania:


FAKT
Lepiej powoli i dokładnie przeżuwać kęsy. Potrzeba około 15 - 20 minut, aby do mózgu dotarł sygnał o sytości. Gdy jemy szybko, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zjemy więcej, niż rzeczywiście potrzebuje nasz organizm.


Jak często korzystasz z internetu?

N = 426


Jakie masz wykształcenie?

N = 421


Wybierz płeć:

N = 423


Ile masz lat?

N = 403

 


W jakim województwie mieszkasz?

N = 411