Opis raportu - Warsaw Watch 7 - gastronomia

Najlepsze restauracje

Za najlepszą warszawską restaurację został uznany sieciowy Sphinx (10% wskazań). Na kolejnym miejscu uplasowała się restauracja ?U Szwejka? (9%). Lokal mieszczący się przy placu Konstytucji jest za to najczęściej polecanym w stolicy (70% klientów poleciłoby go znajomym). Podium zamyka fast food KFC, z 8 procentami głosów. Pod względem liczby odwiedzin danego lokalu, bezkonkurencyjne okazały się restauracje szybko serwujące jedzenie - McDonald's i KFC ( odpowiednio 72 i 71% wskazań). Nieco mniej głosów zdobyła Pizza Hut - 63 procent. Na przeciwległym biegunie popularności znalazły się knajpy Vapiano oraz Wiking ? odwiedziło je odpowiednio 6% i 5% respondentów. Z zaprezentowanych danych można wyciągnąć wniosek, że najpopularniejsze są lokale szybkiej obsługi, które są stosunkowo tanie, a wciąż małym zainteresowaniem cieszą się lokale ekskluzywne, serwujące np. sushi czy slow food.

Najpopularniejsze kuchnie narodowe

Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała respondentów o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Kuchnia polska zdobyła najwięcej głosów, aż 77% na dalszych pozycjach uplasowały się dania kuchni włoskiej, chińskiej i meksykańskiej ( 56, 46 i 25% wskazań). Niewielu zwolenników ma kuchnia arabska i hiszpańska (odpowiednio: 11 i 7 procent). Wydaje się, że mniej popularne smaki mają mniejsze szanse, by przypaść do gustu mieszkańcom warszawy, a im bardziej egzotyczne jedzenie, tym jego popularność jest mniejsza.

Pyt: Zaznacz dania jakich kuchni świata lubisz jeść najbardziej. (n=500)

 

Co najczęściej jemy w pracy?

Ankietowani SW Research wskazali, że najczęściej jadają w pracy drugie śniadanie - 75%, oraz obiad - 46% wskazań. Respondenci w pracy bardzo rzadko jedzą kolację - na ten posiłek wskazało tylko 5% badanych. Jakiego rodzaju potrawy cieszą się największą popularnością? Okazuje się, że te przygotowywane w domu - 68% wskazało tę właśnie odpowiedź. Natomiast 28% osób woli gotowe, kupowane jedzenie. Dlaczego? Co do tego nie było wątpliwości - jest to dla ankietowanych najwygodniejsze (odpowiedź 71% badanych) i najszybsze (61% głosów). Tylko część osób jada potrawy zamówione na wynos i z cateringu- po 21% wskazań.  

Pyt: Jakie posiłki jadasz w pracy? Tylko osoby, które pracują na cały etat lub część etatu (n=352)

Pałna wersja raportu jest płatna i możliwa do pobrania za pomocą Sellbox Tutaj



Badanie zostało przeprowadzone w dniach 10-14.10.2013 r metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Próba badawcza miała charakter losowy. Operatem losowania był panel internetowy SWpanel.pl, do udziału w badaniu zaproszono osoby w wieku od 16 do 67 lat. Zebrano łącznie 500 w pełni wypełnionych kwestionariuszy, a dopuszczalny błąd statystyczny w badaniu nie przekraczał 4,5 p. proc. dla całej próby. Kwestionariusz wywiadu składał się z 22 pytań badawczych i został opracowany przez SW Research. Badanie przeprowadzono na autorskim oprogramowaniu "3S" zintegrowanym z panelem internetowym SWpanel.pl.

Zobacz inne raporty